Espero que us agradi.

Aquest blog està dedicat a l'assignatura Noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació a l'Educació.
En ocasions, els arbres no ens deixen veure el bosc, a l’igual que les TIC poden fer que ens allunyem del nostre objectiu que no és altre que l’aprenentatge significatiu.
Crec que en aquest miniprojecte, el més important era buscar un fi, un objectiu d’aprenentatge i, a partir d’aquí, definir un problema que possibilités aconseguir-lo. En el meu cas, la finalitat principal era provocar una actitud crítica en l’alumnat vers el consum de tabac, tot deixant que aquest construís el seu propi coneixement, prengués decisions i desenvolupés una mentalitat oberta que li permetés ser independent.
Per aquesta raó, vaig considerar que el tipus de problema més adequat era precisament el d’anàlisi de casos ubicats, atès que l’ambigüitat que presenta per identificar la qüestió plantejada així com el caire multifacètic i les múltiples solucions que comporta afavoreixen aquesta actitud crítica i la independència de l’aprenent.
Arribat a aquest punt, només faltava definir l’enunciat d’un problema d’aquest tipus, tasca que no va ser gens fàcil, ja que aquest havia de generar una situació nova, un conflicte cognitiu i un compromís conceptual en l’alumnat. La meva primera idea va ser: “per què el tabac és dolent per a la salut?” Però de seguida, em vaig qüestionar si podia promoure el seu interès i compromís conceptual d’aquesta manera. Realment això li generarà un conflicte cognitiu? En definitiva, puc aconseguir un canvi conceptual i un aprenentatge significatiu que li provoqui aquesta actitud crítica pretesa? La veritat, crec que no. El fet de no ser quelcom proper i del seu interès podia causar que no el prengués com a propi, sinó com una imposició o creació de l’escola amb l’única finalitat de fer-li treballar. Després d’aquesta reflexió, vaig desestimar aquesta pregunta i vaig canviar-ne l’orientació, establint com a títol i base de l’activitat: “per què fuma la gent?” Vaig considerar que aquesta qüestió és molt més atractiva i propera per a l’alumnat i, consegüentment, del seu interès cosa que em permetria aconseguir l’objectiu principal: generar una actitud crítica a partir d’un aprenentatge significatiu i independent
Molt bé doncs, ja tenia el bosc i després què? Llavors es tractava de trobar el camí, de precisar la manera com plantejar el problema a l’alumnat, de motivar-lo, de guiar el seu aprenentatge, d’utilitzar els recursos TIC... Va ser això una tasca fàcil? Sincerament no, era tan difícil o més que l’anterior. Afortunadament, vaig recordar els casos KITE i vaig aprofitar l’experiència assolida amb aquests. Em va semblar molt interessant l’ús del PowerPoint i de les activitats CLIC, vaig consultar altres casos i finalment se’m van obrir els ulls. Vaig buscar informació (vídeos...) i vaig començar a desenvolupar les activitats amb un cert ordre i lògica per orientar gradualment a l’alumnat cap a l’aprenentatge significatiu i la consecució dels objectius proposats.
La implementació del miniprojecte i la seva avaluació m’han suposat una gran satisfacció donat que vaig comprovar que el treball realitzat va obtenir bons resultats. Vaig verificar que els vídeos multimèdia van resultar un recurs atractiu per a l’alumnat per introduir el tema i ampliar-ne informació; com s’acostuma a dir “una imatge val més que mil paraules”. Tot i això, també he de reconèixer que algunes de les imatges visualitzades van fomentar cert enrenou entre el grup per la gràcia o fàstic que li suggerien. El debat i la posada en comú d’opinions i d’informació trobada van permetre un dels objectius principals plantejats anteriorment: el desenvolupament de la mentalitat oberta i la independència de l’alumnat a través de la participació activa i l’intercanvi de punts de vista i coneixements per part d’aquest. Això va ser possible gràcies a l’oportunitat del moment en què els vaig dur a terme (a la presentació de l’activitat i després del procés d’investigació d’informació). Per últim, l’ús del PowerPoint i de les activitat CLIC em van confirmar les seus efectes en l’alumnat descrits en els casos KITE: motivació, generació d’interès i de creativitat, foment d’un autoaprenentatge continu posterior (especialment amb les activitats CLIC) i satisfacció vers el treball realitzat i publicat (a través de la web de l’escola)En resum, un cop finalitzat el miniprojecte, no només tinc el bosc, sinó també els matolls, les flors, els senders, un bell paisatge que no hauria aconseguit sense aquesta assignatura. Gràcies Manel!
Els models d’experiència constitueixen una eina que ens permet aprofitar les vivències d’altres en benefici propi perquè ens ofereix un coneixement ja existent prèviament que podem adaptar a situacions similars que hem d’afrontar. Això ens possibilita anticipar i evitar possibles dificultats imprevistes i alhora millorar les decisions i solucions precedents. A més, l’estudi d’aquests models ens pot generar una concepció diferent a la que teníem inicialment; la recerca de casos similars m’ha permès constrastar opinions d’altres i crear una de pròpia, donant lloc a un canvi conceptual i, consegüentment, a un aprenentatge significatiu. Així, podem dur a terme un aprenentatge significatiu sense haver de tenir una experiència directa, sinó a través d’un raonament mitjançant analogies.
Per poder aprofitar aquests models d’experiència, és convenient que estiguin emmagatzemats en bases de dades indexades a fi de poder recórrer a aquests en funció de les nostres necessitats, com si fos “un menú a la carta”. Aquest sistema d’intel·ligència artificial té el seu origen en els estudis de Schank[1] i dels seus deixebles de la universitat de Yale a principis de la dècada dels 80 del segle passat. Un exemple d’això és la base de dades KITE.
Els coneixements adquirits d’aquesta manera passen a formar part de la nostra base de raonament que ens servirà per a futurs problemes. Per emprar aquest raonament basat en casos cal seguir un cicle format per quatre processos:
1. recordar casos similars.
2. reutilitzar la informació dels casos per solucionar el nou problema.
3. revisar la solució proposada.
4. retenir l’experiència per a properes situacions.
Estudi de casos
La base de dades KITE és una eina que permet portar a terme el procés explicat anteriorment atès que ens possibilita localitzar amb certa facilitat experiències d’altres docents. Una d’aquestes experiències que m’ha cridat l’atenció és el cas 1152-1.
Aquest planteja que alumnes de 5è grau exerceixin un paper actiu com a escriptors i il·lustradors d’una història que han de desenvolupar, tasca que, finalment, culmina en la creació d’un llibre. Per dur a terme aquest projecte, els estudiants utilitzen només un processador de textos! És precisament aquesta simplicitat el que més m’ha interessat. El docent promou que els aprenents estiguin motivats per escriure un text que anirà modificant i millorant en successives revisions. El relat final va acompanyat d’il·lustracions dibuixades a mà per ells mateixos i s’enquaderna com si fos un llibre.
Destaco aquest cas perquè m’ha fet adonar que l’ús del processador de textos no només permet passar a net un text, sinó que pot servir per fomentar que l’alumnat desenvolupi diferents capacitats, com ara, el treball col·laboratiu, l’autocorrecció, la creativitat, l’autoestima, l’esperit de superació etc. Això m’ha generat un canvi conceptual perquè abans no pensava que aquest tipus de recurs pogués resultar tan estimulant i atractiu per a l’alumnat i se li pogués treure tant de profit. Jo creia que calien programes més sofisticats, com ara, powerpoints, aplicacions multimèdia... per aconseguir aquests resultats.
D’altra banda, d’entre els casos dels companys de l’aula, destaco el presentat per la Meritxell Oliva Anell, anomenat “Reforç d’aprenentatge a través de les TIC”. Aquest planteja reforçar els continguts de les diferents àrees treballats a l’aula ordinària, utilitzant les TIC a l’aula d’informàtica: Word, Internet Explorer, Paint... Però el que m’ha cridat més l’atenció és el plantejament de sessions per treballar amb el PEMSA, programa d’entrenament mental que m’ha semblat força interessant al qual s’accedeix mitjançant el CLIC de l’xtec. He buscat informació sobre el CLIC de l’xtec a Internet i he trobat l’enllaç http://clic.xtec.cat/es/index.htm. Un cop en aquesta web, podem clicar en “Biblioteca d’activitats” i, posteriorment, a “cerca d’activitats” que ens mostrarà una base de dades indexada per àrea, idioma, nivell... Això m’ha recordat a la base de casos KITE que també està indexada i possibilita la recerca. Ara bé, la base de casos KITE ofereix models d’experiències per part del professorat en l’ús de les TIC, mentre que el CLIC de l’xtec ofereix recursos TIC per a objectius concrets. Gràcies al cas de la Meritxell he conegut un recurs que ignorava i que em brinda l’oportunitat de seleccionar el que m’interessa per assolir els meus propòsits. A més a més, m’ha resultat curiós que el docent entrevistat per la Meritxell s’ha inspirat en l’experiència d’ensenyament/aprenentatge del seu propi fill per posar en marxa aquesta iniciativa. En d’altres paraules, es tracta d’un model d’història basat a la vegada en l’experiència d’un altre.
Per últim, vull fer al·lusió a la importància de l’entrevista present en tots aquests casos ja que per mitjà d’aquesta s’adquireix coneixement sobre motivacions, objectius, problemes, sensacions... Com que totes aquestes entrevistes presenten una mateixa estructura, resulta fàcil identificar similituds i diferències entre casos diversos, la qual cosa, després d’un procés d’anàlisi, reflexió i síntesi, afavoreix la construcció d’opinions noves i pròpies i, per consegüent, un aprenentatge significatiu.
Què he après? Ha sigut un aprenentatge significatiu?
Gràcies a la realització d’aquesta miniactivitat, he descobert una manera d’aprendre que desconeixia totalment que és el raonament basat en casos. Abans creia que aprenem fent, és a dir, a través d l’experiència directa amb l’entorn, tal com deia Piaget. Però ara m’he adonat que es pot aprendre a través de les vivències dels altres.
Així mateix, he descobert l’existència de la base de dades KITE que constitueix un recurs TIC afavoridor del raonament basat en casos, segons el qual la resolució d’un nou problema requereix el record de casos similars i aquí és on entra en joc la base de dades KITE. A més, abans de conèixer els models d’històries, creia que l’ús de les TIC ens exigia com a docents tant un ampli coneixement del seu maneig com un alt grau d’imaginació i d’esforç per poder aplicar-les per aconseguir els objectius d’ensenyament/aprenentatge proposats. Per contra, ara veig que gràcies als models d’experiències aquest esforç d’imaginació es veu facilitat ja que podem buscar casos similars i adaptar-los a les nostres necessitats per aconseguir les fites que ens plantegem. Això constitueix un aprenentatge significatiu perquè he passat d’opinar que l’aplicació de les TIC era una tasca força complexa a considerar que l’ús dels models d’històries pot simplificar aquest procés.Tot això m’ha permès modificar, reestructurar i complexificar alguns dels meus models mentals previs i construir-ne de nous a través de la contrastació de casos similars, experimentant un veritable canvi conceptual i un aprenentatge significatiu que em resultarà molt útil per a la meva pràctica docent amb els meus alumnes.
El consultor ens ha proposat de conèixer i endinsar-nos en un món virtual, anomenat Second Life. Després, de superar unes quantes dificultats, he aconseguit d’introduir-m’hi on el meu avatar és Chic Erin. La veritat és que desconeixia per complet aquest entorn i l’experiència m’ha semblat molt curiosa i interessant.
Tot seguit us presento tres vídeos sobre Second Life:
Espero que aquests vídeos us resultin útils.
A veure si ens trobem en Second Life!
No obstant això, el canvi que considero més important potser no es detecta a simple vista: en el mapa conceptual inicial s’aprecia l’existència d’una relació de dependència lineal entre Ciència/Societat i Societat/Tecnologia, és a dir, ciència fa evolucionar la societat i aquesta impulsa la tecnologia. En canvi, al nou mapa es pot observar que no s’hi defineix una única relació, sinó que s’hi expliquen diverses tendències, com ara, els determinismes (social i tecnològic), el postulat d’heterogeneïtat i el corrent CTS. A més, el mapa inicial inclou el concepte Educació com a quelcom reclamat per la societat. Pel contrari, el nou mapa mostra una interrelació entre Ciència/Tecnologia/Societat/Educació, tot i que potser no de forma gaire evident. Per això, hi he afegit una fletxa violeta de punts i ratlles que sorgeix de l’enllaç entre conceptes per representar aquesta interrelació a la qual vaig denominar a les conclusions de la miniactivitat PAC1.3 com a corrent CTSE la qual, al meu parer actual, respon més a la realitat (canvi conceptual). A més, al mapa inicial vaig representar que la Tecnologia és un recurs per a l’Educació; altrament, al mapa nou diferencio entre Tecnologia/Tecnologia Educativa/TIC.Així doncs, he complexificat la meva concepció de Tecnologia ja que d’un concepte molt general, emprat al mapa inicial, he passat a una especificació, dins del mapa nou; de manera que he representat el terme Tecnologia com un concepte genèric, TIC com un concepte més específic centrat en la tecnologia de la informació i la comunicació i Tecnologia Educativa com la disciplina que estudia el disseny, ús i avaluació de les TIC en activitats formatives.
Comparació global entre el meu model inicial i el final
Un cop finalitzada la revisió de les preguntes d’autoavaluació inicial, vull fer menció que he experimentat un canvi conceptual pel que fa a la relació entre Tecnologia, Ciència i Societat, donat que la meva concepció de Tecnologia s’ha complexificat: ara distingeixo entre Tecnologia, TIC i Tecnologia Educativa. A més, el concepte Societat també s’ha enriquit, convertint-se en Societat de la Informació i del Coneixement. En conseqüència, la relació entre aquests conceptes s’ha modificat atès que en un principi tenia una postura força determinista segons la qual la Ciència feia progressar la Tecnologia i aquesta era impulsada per la Societat. Per contra, ara considero que hi ha una interrelació entre Ciència, Tecnologia i Societat. A això s’ha d’afegir aquesta visió més complexa de Tecnologia i de Societat, de forma que les TIC impacten en tots els sectors de la Societat de la Informació i del Coneixement i simultàniament esdevenen clau en l’Educació. D’altra banda, apareix el nou concepte de Tecnologia de l’Educació com una disciplina que estudia el disseny, ús i avaluació de les TIC en les activitats formatives, completant tota aquesta sèrie de termes relacionats. Per tant, com he comentat anteriorment la meva concepció ha passat d’un model més aviat determinista a un altre que he denominat corrent CTSE.
Quines accions educatives hi han incidit?
En primer lloc, les preguntes d’avaluació inicial proposades pel consultor han tingut un paper important ja que en un principi m’han permès adonar dels meus coneixements previs sobre les TIC, a mode de diagnòstic, que després m’han servit de punt referència per comprovar i valorar l’evolució d’aquests, conscienciant-me del canvi produït. Així mateix, m’ha possibilitat apreciar la utilitat de les activitats realitzades per afavorir aquest canvi conceptual, fet que constitueix en ell mateix un altre canvi conceptual, donat que abans desconeixia aquesta funcionalitat.
D’altra banda, els mòduls també m’han permès realitzar un canvi conceptual ja que a mesura que els llegia, intentava relacionar els seus continguts amb els meus coneixements. D’aquesta manera, algunes de les meves concepcions inicials s’han ampliat i enriquit amb la nova informació i d’altres s’han modificat totalment, generant una reestructuració dels meus models mentals i, consegüentment, un aprenentatge significatiu.
De la mateixa manera, el debat ha influït en aquests canvis atès que el fet d’haver de defensar una determinada postura juntament amb les aportacions dels companys m’han donat l’oportunitat de modificar punts de vista i arribar a idees noves. A més, l’elaboració de la síntesi, si bé no m’ha provocat un canvi conceptual, m’ha possibilitat consolidar els canvis conceptuals originats mitjançant el debat.
També la intervenció en el fòrum ha resultat un instrument afavoridor del canvi conceptual ja que m’ha permès intercanviar idees, informació... amb tota la comunitat d’aprenentatge (consultor i companys).
Així mateix, la realització d’a-maps seguint el model argumentatiu de Toulmin m’ha resultat un repte molt atractiu i interessant perquè m’ha permès d’estructurar de forma clara i precisa el desenvolupament d’idees fruit de la interacció amb els participants del debat.
També vull destacar la construcció de mapes conceptuals a través del cmapTools com una eina molt útil per comprendre i relacionar els conceptes treballats i, consegüentment, per modificar les meves opinions inicials en identificar millor les interconnexions entre aquests gràcies a claredat visual que ofereix. Per la seva part, l’informe ha fomentat que m’esforcés per plasmar en un text les meves conclusions, reforçant encara més els aprenentatges assolits fins al moment.
Per últim, cal fer menció al blog el qual, tot i que no m’ha provocat un canvi conceptual donat que fa dos cursos ja en vaig crear un a l’assignatura d’Interculturalitat i Educació (http://elenacoll.blogspot.com/), sí que m’ha brindat l’oportunitat de reprendre aquesta pràctica per millorar en el seu maneig. A més, m’ha servit per reflectir el canvi conceptual experimentat fins al moment a través tant de les entrades com dels comentaris on he ampliat i actualitzat alguns coneixements i opinions.
Per tant, l’ús de la tecnologia (debat i fòrum a la xarxa, CmapTools, blog...) ha constituït una eina important per afavorir aquest canvi conceptual.
Trets del procés d’aprenentatge que han permès el canvi conceptual
El desenvolupament d’aquest procés d’aprenentatge i del consegüent canvi conceptual s’ha caracteritzat per una sèrie d’aspectes, que tot seguit explicaré breument.Des de l’inici del semestre, he tingut la intencionalitat i el compromís conceptual per superar el repte que per a mi comporten les Noves Tecnologies i per aprendre i treure el màxim de profit de l’assignatura tant per al meu enriquiment personal com per a la meva millora professional. Això m’ha impulsat a exercir un paper actiu i constructiu en la realització de les tasques plantejades pel consultor, malgrat alguns moments de confusió i desbordament que he hagut de vèncer. Ara bé, això no ha sigut un procés en solitari ni aïllat, sinó que ha sigut possible gràcies a la interacció amb els companys i el consultor que han constituït una comunitat d’aprenentatge, en especial, a través del debat i del fòrum. Per tant, aquest aprenentatge ha sigut col·laboratiu i conversacional. Per últim, vull remarcar que les activitats proposades m’han exigit un alt esforç per aplicar els coneixements adquirits a la vida real i per reflexionar sobre el meu propi progrés per la qual cosa aquest procés també té un caire contextualitzat i reflexiu.
Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?
Aquesta activitat m’ha servit per: