diumenge, 22 de març del 2009

Miniactivitat PAC1.3: Autoavaluació

Conclusions
A partir del mòdul 1, l’article de Domènech i Tirado, el debat i el mapa conceptual, considero que la idea principal és el plantejament de l’existència d’una interrelació entre Ciència, Tecnologia i Societat, tal com afirma el corrent CTS, i que, com afirma Domènech i Tirado, fa que es consideri com una sola totalitat que requereix un tractament holístic. Per arribar a aquesta interpretació, he hagut d’enfrontar-me prèviament a d’altres aspectes més simples per comprendre aquesta relació tan complexa. Entre aquests està el tema referent als determinismes tecnològic i social tractats al debat, on m’he pogut adonar que no tot es redueix a una simple dependència de la tecnologia vers la societat o viceversa, tal com promulguen aquests determinismes, sinó que més aviat existeix una interrelació entre totes dues. A més, al debat es va parlar d’un progrés unidireccional “determinista” la qual cosa m‘ha permès apreciar que no només s’ha de parlar de tecnologia i societat, sinó també d’altres elements, com ara, el progrés científic. D’aquesta manera, he arribat a la conclusió exposada anteriorment, és a dir, la interrelació entre Ciència, Tecnologia i Societat, la qual suggereix una sèrie d’interrogants:
Resulta la tecnologia sempre quelcom positiu? O això és només un mite?
Cal un aprenentatge específic o n’hi ha prou amb un de transversal?
Quina implicació ha de tenir l’escola? I les administracions educatives?
En quina situació es troben els països en vies de desenvolupament?
Quines conseqüències té el naixement d’un fill?
Pel que fa a les tecnologies, sempre es pensa que resulten positives. Al debat, es va comentar que “els joves de la societat actual són més intel·ligents, assertius, curiosos...”, fet que en gran mesura s’atribueix a l’ús de les TIC. Penso que en general ens estem deixant influir per mites, oblidant que la tecnologia també pot tenir repercussions negatives, per exemple, depressió, aïllament, dependències... Tot i que és cert que la interrelació CTS fa que les TIC siguin imprescindibles en la Societat de la Informació i que els efectes d’aquestes acostumen a ser favorables, cal ser prudents en el seu ús.
L’escola no es pot mantenir al marge de la creixent presència de les TIC en la vida diària, sinó que s’hi ha d’adaptar i respondre a les necessitats socials que comporta relatives a l’alfabetització i ús d’aquestes en diferents àmbits. Com vaig afirmar a la síntesi del debat, crec que la consecució d’aquest objectiu requereix simultàniament un tractament específic i transversal de les TIC: un tractament específic per fomentar en l’alumnat una base sòlida en el maneig d’aquestes i un de transversal per tal de fomentar-ne l’ús a diferents situacions. Per això, crec que les TIC s’han d’incloure com una matèria dins del currículum, la qual cosa implica la seva planificació en el PCC i les Programacions d’Aula així com la seva consideració en l’organització espacial i temporal del centre (habilitar una aula com a classe d’informàtica, elaborar l’horari d’aquesta...) Ara bé, això només podrà tenir expectatives d’èxit si es compleixen certes condicions, com ara, la disposició de prou recursos (espai suficient, un ordinador per alumne...) i la preparació del docent quant al domini de les TIC i de la planificació del seu procés d’ensenyament/aprenentatge. A això cal afegir el canvi de rol tant del docent com de l’alumnat; d’una banda, el professorat passa de ser transmissor de sabers a ser un guia de l’aprenentatge i, d’una altra, l’alumnat passa de ser un simple receptor passiu a ser un constructor actiu de coneixements. Per dur a terme aquest procés, no només cal la implicació dels centres, sinó també el compliment dels compromisos adquirits per part de l’administració en relació a la dotació dels recursos necessaris, tal com afirma la LOE en el Títol VIII.

A-map de la síntesi del debat CTS

Com es pot apreciar, la complexitat d’aquest procés presenta molts obstacles que són encara més grans als països en vies de desenvolupament i difícils de superar sense la solidaritat internacional.
De la mateixa manera que l’escola no es pot mantenir al marge d’aquest procés, les famílies tampoc en són alienes. El naixement d’un fill els involucra en la planificació i la supervisió de la seva educació i formació i, consegüentment, en l’aprenentatge i ús que aquests fan de les TIC. Els pares han de ser capaços de donar unes pautes dirigides al bon ús d’aquestes i a la correcta selecció i interpretació de la informació que ofereixen per prevenir possibles riscos (accés a pàgines d’Internet inadequades, dependències...) Aquesta intervenció ha de mantenir una coherència i una continuïtat amb la de l’escola perquè tingui els resultats esperats.Per finalitzar, voldria remarcar que l’educació és un element clau, la qual cosa em suggereix que no només ens hem de plantejar la relació entre Ciència, Tecnologia i Societat, sinó més encara, una relació entre Ciència, Tecnologia, Societat i Educació que podríem anomenar corrent CTSE, on cal destacar el paper de la Tecnologia Educativa atès que s’encarrega d’estudiar el disseny, l’ús i l’avaluació de les TIC en activitats formatives.


Miniactivitat PAC1.3: mapa conceptual


dimecres, 4 de març del 2009

Miniactivitat PAC1.1: Conclusions

Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?

Aquesta activitat m’ha servit per:

  1. plantejar-me dubtes sobre l’assignatura.
  2. plantejar-me noves expectatives en relació al que aprendré en aquesta assignatura, com ara, què és la TE i com em pot ajudar a la meva tasca docent diària, aprofundir en el coneixement i domini dels recursos oferts per les TIC...
  3. adonar-me’n que hi ha un munt de coneixements en el camp de les TIC que encara desconec i que tinc ganes de descobrir.

Miniactivitat PAC1.1: Pregunta 10




Miniactivitat PAC1.1: Pregunta 9




Miniactivitat PAC1.1: Pregunta 8

Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

La veritat és que mai se m’havia acudit aquesta idea. Quan em vaig matricular a la UOC, vaig entrar per primer cop en un entorn telemàtic i em vaig adaptar al seu funcionament sense plantejar-me’n d’altres alternatius. Ara mateix, l’únic canvi que se m’acut és la creació d’una biblioteca digital on els llibres estiguessin en format PDF o d’altres que permetessin consultar-los sense haver de demanar-los en préstec. Això faria que l’accés als llibres fos més ràpid i assequible ja que més d’una persona podria consultar el mateix llibre alhora. En canvi, actualment hi ha un temps d’espera (encara que normalment només d’uns dies) fins que el llibre arriba a casa i, pitjor encara, si el llibre està en préstec, molts cops no es pot consultar a temps perquè quan ja està disponible, ha passat el termini de lliurament de la PAC corresponent.

Benvinguda

Hola a tothom!
com ja heu vist, em dic Elena i aquest és el meu blog sobre l'assignatura NTICEDU que seguiré al llarg d'aquest quatrimestre. Aquí penjaré algunes de les mostres de les dues PACs (Proposta d'Avaluació Continuada) formades per una sèrie de miniactivitats. A continuació, teniu algunes de les preguntes de la miniactivitat 1.1 (PAC 1).
Espero que us resultin interessants els temes que es tractaran en aquest blog!
Elena